Mee Rebus Ala Terengganu | Malay Kitchen



Resepi: Mee Rebus Ala Terengganu

Terdapat pelbagai variasi masakan untuk mee rebus. Ini adalah mee rebus Terengganu dan ia merupakan salah satu makanan kebanggaan negeri itu. Mee rebus ini sedap dimakan apabila masih panas. Jangan letak mee dalam kuah lagi jika nak makan dalam masa yang lama, nanti mee jadi kembang. Cuba lah! 🥰 *** Mee Rebus Ala Terengganu*** Bahan-bahan: Mee Kuning 1/2 biji bawang merah dihiris 1 ulas bawang putih dihiris 1 cili padi 3 ekor Udang 7 ekor Sotong dihiris 1 ketul Fish Cake dihiris Sayur pilihan anda : Bunga Kobis, Saderi, Lobak Merah, Tomato, Kailan 1 biji telur Garam Lada sulah Air secukupnya Cara-cara: 1. Tumis bawang merah, bawang putih dan cili padi hingga wangi. 2. Masukkan sotong dan udang. Goreng hingga masak. 3. Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih. 4. Masukkan fish cake dan semua sayur pilihan anda dan biarkan mendidih. 5. Sementara kuah mendidih, basuh mee kuning dengan air biasa dan tapiskan. 6. Masukkan mee kuning dalam kuah dan pecahkan telur kedalam kuah. 7. Akhir sekali, masukkan kiub ayam, garam dan lada secukup rasa. 8. Siap! Bolehlah dihidangkan. Selamat mencuba! 🥰 Jangan lupa Like dan Share ya! 💕 FB Page : Malay Kitchen Youtube : Malay Kitchen

Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Bersalin Czer + Jahitan Terbuka

Dapur Miza : Cili Kering Kisar (Resepi 1)

Dapur Miza: Wantan Sup